Menü
+36 30 959 1661
angol@angolnyelviskola-debrecen.hu
4025 Debrecen, Hatvan u. 58

Nyelvvizsga tippek

Egy nyelvvizsgára való felkészülés elsőre monoton és unalmas kötelezettségek sorozatának tűnhet, ráadásul a tét nem kicsi. Ilyenkor felmerül benned a kérdés: Hogyan tudsz hatékonyan felkészülni önállóan, vagy az iskolában való tanulás mellett -otthon is- a kiszemelt nyelvvizsgára? Szerencsére ez ma már sokkal egyszerűbb, könnyebb és szórakoztatóbb, mint az internet megjelenése előtt volt. Nézzük, is, hogy milyen módszerekkel is lesz érdemes tanulnod!

 

tippek a nyelvvizsgára való felkészüléshez

 

#1: Fontos a rendszeresség!

Ugye ismerős az a mondás, hogy „Sok kicsi, sokra megy” vagy „A kevesebb néha több”? Nos, ez nem csak egy közhely, de a sikeres nyelvtanulás kulcsa: a rendszeresség és a kitartás! Jobb eredményeket érhetsz el és gyorsabban fejlődhetsz napi 15-30 perc tanulással, mint heti kétszer két órányi alkalommal. Nagyon fontos azonban, hogy ebben a rövid időben 100%-ban az angolra koncentrálj, hiszen csak így lesz hatásos! Állítsd össze az órarended, tervezd meg, hogy az angol nyelv tanulásának mikor melyik részével fogsz foglalkozni és ezt tartsd be! Tedd a mindennapok szokásává és ne lógd el az órát!

 

#2: Szavak helyett kifejezések!

A választékos beszédkészség egyik alapja a bő szókincs! Azért, hogy minél jobban ki tudd magad fejezni és, hogy magasabb szinten is megértsd az angolt fontos, hogy minél több szót ismerj. Viszont a szavak egyenkénti bemagolása helyett célszerűbb, ha azokat kifejezésekben próbálod meg elsajátítani! Ennek előnye, hogy így még több szót fogsz megtanulni, ráadásul a szövegkörnyezet is segít megérteni az adott szó jelentését és könnyebben tudod majd használni beszéd közben.

 

#3: Szótárazz helyesen!

Időigényes és senki sem szereti, mégis szükséges a tudás fejlesztéséhez. De ha már csinálni kell, akkor azt tedd helyesen! Fontos, hogy szótárazás során nyomtatott szótár esetén használj minél frissebb kiadást! Az online, elektronikus szótárakat vagy fordítókat kezeld fenntartással, hiszen csak pár olyan forrás van, amelyet szakértő személyek kezelnek. A szavakkal alkoss kifejezéseket és nézd meg hogy az adott szó hogyan és milyen prepozíciókkal használatos. Figyelj arra, hogy az igék esetében rendszerint a 2. és a 3. alakot is megtanuld. Fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess a kiejtésre már most, mert ha helytelenül rögzül, utána már több energiádba kerül azt kijavítani!

 

tipp a helyes szótár használathoz

#4: Tanulj szórakozva!

Lazíts, kapcsolódj ki és nézd meg egy filmet vagy egy részt a kedvenc sorozatodból, mindezt persze angol felirattal! Észre sem fogod venni és csak úgy ragadnak rád az angol kifejezések. Emellett még hatékonyabb lehetsz, ha ezeket angolul is megnézed, angol felirattal, hiszen ezzel fejlesztheted a hallás utáni szövegértésedet is. Kikapcsolódva nem csak a filmekkel és mesékkel lehet ilyen módon tanulni, de a különböző angol nyelvű, stratégiai és más típusú játékok is segítségedre lehetnek!

 

#5: Legyen a fordítás is érdekes!

Tudjuk, hogy ez egy száraz része a tanulásnak, de miért ne tehetnéd ezt is izgalmasabbá? Unalmas szövegek helyett fordíts számodra érdekes cikkeket vagy a kedvenc zenéd szövegét, hiszen a fordítás hasznos része az angol tanulásnak, főként a szövegértést segít fejleszteni.

 

#6: Fejleszd a beszédkészségedet!

Nyelvtanulás során fontos, hogy gyakoroljuk az angol beszédet is. Hiszen hiába tudsz tökéletesen megírni egy szöveget vagy hiába van a fejedben egy egész lexikon, ha nem tudsz vagy nem mersz megszólalni. Kérd meg egy angolul jól beszélő barátodat, családtagodat, hogy gyakoroljon veled, hiszen így egy laza környezetben könnyebben, szinte észrevétlenül tudsz majd tanulni. Ha erre nincsen lehetőséged, akkor azzal is sokat tanulhatsz, ha hangosan olvasol fel angolul, mintha azt valaki másnak mondanád. A lényeg, hogy fejleszd magad, gyakorold a beszédet, és nőjjön az önbizalmad!

 

célirányos nyelvvizsga felkészítő

#7: Készülj fel célirányosan a nyelvvizsgádra!

Bármelyik nyelvvizsgát is válaszd, a feladattípusok mindegyik esetében megegyeznek, csak a témák változnak. Jó, ha a vizsga előtt a választott nyelvvizsga konkrét feladatait már érdemben is gyakorlod, hogy biztos legyen a siker!


Nem boldogulsz egyedül a nyelvvizsgára való felkészüléssel? Megértjük, hiszen rengeteg mindenre kellene egy magad odafigyelned! Bízd magad szakértői kezekre, és hagyd, hogy segítsünk elérni a céljaidat!

Hívj minket: +36 30 959 1661 vagy
Írj nekünk: angol@angolnyelviskola-debrecen.hu