Menü
+36 30 959 1661
angol@angolnyelviskola-debrecen.hu
4025 Debrecen, Hatvan u. 58
Cikkek, tippek és ajánlások
Cikkek, tippek és ajánlások
Melyik nyelvvizsga lenne nekem az igazi?

Melyik nyelvvizsga lenne nekem az igazi?

2019
Mar
26.

A globalizáció olyan méreteket öltött, hogy hatékony nyelvtudás nélkül lassan lehetetlen helyt állni az egyre élesedő munkaerő piaci versenyben. Diploma? Jól fizető állás? E kettő többnyire csak akkor üti a markod, ha legalább angolul meg tudod értetni magad. Persze ha más idegen nyelveken is képes vagy hatékonyan kommunikálni, az csak hab a tortán. Minimum egy angol alapfok magabiztos ismeretével nem csak könnyíthetünk mindennapi életünkön, de nyitottabbá válunk és új kapuk nyílnak meg előttünk, ha viszont ennél magasabb szinten beszéljük az adott nyelvet, tuti biztos befutók vagyunk.

 

Megnéznéd, hányadán is állsz az angollal? Nagyobb fába is szívesen belevágnád a fejszéd? Jó lenne tudni miről is szól egy B2 komplex nyelvvizsga vagy mi fán teremnek az angol alapfokú nyelvvizsga feladatok? Akkor jó helyre csöppentél! Részletesen bemutatjuk, mikor minek ess neki, ha nyelvvizsgára kerül a sor!

 

 

Vizsgafokozatok és követelmények

 

Elsajátítani egy új nyelvet egyeseknek kisebb, másoknak nagyobb kihívás. Nem is csoda, hiszen egy merőben új gondolkodásmód elsajátítását követeli meg. Ahhoz, hogy a szóképzés és mondatalkotás új szabályai könnyebben emészthetők legyenek meg kell ismerned azt a kulturális hátteret is, amiben kialakultak.

 

Ha ez már félig meddig sikerült, és túljutottál a kezdeti nehézségeken és az A1 nyelvvizsga is megvan, akkor próbára teheted tudásod alapfokú, közép-, de akár felsőfokú nyelvvizsga keretében is. Ezzel nemcsak munkád elismerését vívhatod ki, hanem újabb lendületet is vehetsz a folytatáshoz.

 

 

Nézd meg, milyen nyelvvizsgákra készítünk fel!

 

 

Mire jó az alapfokú nyelvvizsga? Mi a különbség az A1 nyelvvizsga és A2 nyelvvizsga között?


Akár autodidakta módon akár nyelvtanfolyammal vágsz bele a nyelvtanulásba, egy alapfokú nyelvvizsga minden esetben tökéletes visszacsatolást adhat számodra teljesítményedről. Megízlelheted milyen is az, ha a tankönyvi példák és a szimulációs feladatok életre kelnek és aktív, gyors reagálásra sarkallnak. Magabiztosságra és hasznos élményekre tehetsz szert. Nagyszerű lehetőséget biztosít, hogy megbarátkozz a vizsgadrukkal, az időhöz kötött teljesítési igénnyel. Ez később az egyetemen, illetve a munka világában óriási segítséget fog jelenteni neked.

 

Hallás utáni értéseden is rengeteget csiszolhatsz egy angol alapfokú nyelvvizsga révén. Az angol videó leckékben megszokott vagy a felkészítő tanárodra jellemző kiejtéstől ugyanis eltérő dialektusban is közelebbi kontextusba kerülhetsz az angol nyelvvel. Megtudod, mennyire tudsz spontán módon válaszolni, hogyan tudod kezelni a derült égből villámként érő kérdéseket. Rákényszerülsz, hogy a kijelentő és a kérdő szórendet vegyítve használd, így egy igazán élet közeli helyzetben csillogtathatod meg angoltudásod.

 

Az angol alapfokú nyelvvizsga feladatok (A1 nyelvvizsga vagy A2 nyelvvizsga) lényegesen kevesebb szókincset igényelnek, és nem tartalmaznak olyan körmönfont kontextusokat, mint az egyel magasabb szinten álló középszint. Hogy mi a kettő közötti különbség? Az A1 nyelvvizsga egy teljesen kezdő szint és ennek megszerzése azt fejezi ki, hogy a vizsgázó által elért szint már mérhető, be tud kapcsolódni hétköznapi alapkifejezésekkel egy olyan egyszerűbb beszélgetésbe, ahol a másik fél lassan és egyszerűen fogalmaz, és tisztában van a nyelvtan legalapvetőbb pilléreivel. Az A2 nyelvvizsga ennél egy fokkal bonyolultabb és célja, hogy a további nyelvvizsga szintek (B1, B2, C1) feladatait előrevetítse.

 

Egy angol alapfok tudásának megszerzése ma már szinte elengedhetetlen része életünknek, hiszen gondoljunk csak bele, egy egyszerű külföldi látogatásánál sem árt, ha az étteremben ki tudod kérni rendelésedet vagy eligazítás fejében meg tudsz szólítani valakit. Nagyon sok applikáció vagy számítógépes program is szintén csak angol nyelven működik, így legalább egy angol alapfok nélkül igencsak nehezíthetünk mindennapjainkon. Az angol alapfokú nyelvvizsga feladatok típusait és nehézségit a nyelvvizsga központok egyénileg váltogatják, így mindenki meg tudja majd találni a neki legjobb passzolót.

 

angol a1 nyelvvizsga feladatok

 

Mit takar a B típusú nyelvvizsga?


Már tűkön ülsz, hogy letehesd a nyelvvizsgád, de szóban még nehezen fejezed ki magad? Miért lenne ez visszatartó erő? Csináld meg külön, és ha úgy érzed tudásod megérett a szóbeli megmérettetésre is majd bepótolod. Hála az égnek adott a lehetőség, hogy a saját igényeid és felkészültségednek tükrében, te magad válaszd meg, hogy egyből beleugorj egy komplex nyelvvizsgába (C típusú), vagy picit még hagyd magad felkészíteni és később vágj neki a dolognak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb ember előbb megy el az nyelvvizsga írásbeli részére, hiszen az iskolákban a nyelvi órák során is a tanárok inkább a nyelvtanra hegyezik ki a hangsúlyt és abból íratják a legtöbb dolgozatot, így sajnos viszonylag kevés időt szentelnek a beszédkészség fejlesztésére.

 

Mivel fogsz leginkább találkozni egy B típusú nyelvvizsga részvetőjeként? Vizsgafajtája válogatja, de általánosságban szövegértési és fogalmazási feladatokra kell számítanod. Először egy finom kis szövegértés. Itt bármilyen témában szembejöhet veled egy rövidebb terjedelmű cikkrészlet vagy egy hosszabb terjedelmű iromány. Különösen akkor, ha általános nyelvvizsgáról van szó.

 

Majd mindezt megfűszerezi egy kis kérdezz-felelek, ahol vagy magyarul, vagy angolul kell brillíroznod. Akkor sem kell megijedned, ha gap-filling, feleletválasztós teszt, szövegtömörítés, esetleg hibajavítási feladat is díszeleg még a vizsgapapírodon. Olvasd el figyelmesen az utasítást, a többi menni fog! A fogalmazási feladatnál végre szabadjára engedheted fantáziád és bevetheted legféltettebb szókincsgyűjteményed darabjait. Minél pontosabban és minél magasabb színvonalon fejted ki mondanivalód, annál nagyobb értéket képvisel esszéd és leveled. Egyes vizsgatípusok a kőkemény nyelvtanra mennek rá, mások pedig inkább bolondosabb és többféle hangvételű trükkös szövegértési feladattal szórakoztatnak el a vizsga során – ezt mindenki döntse el maga, hogy ő melyik feladattípust preferálja inkább. Létezik olyan nyelvvizsgaközpont, ahol kifejezetten fordítási feladatokban kell megmérettetned tudásod (angol–magyar, magyar–angol), és ehhez segítségül saját szótáradat is magaddal viheted.

 

 

Nézd meg, milyen nyelvvizsgákra készítünk fel!

 

 

Mit takar az A típusú nyelvvizsga?


Más néven szóbeli nyelvvizsga. Két részből áll, beszédkészség és hallott szöveg értése. A beszédkészség felmérése során a vizsgától függően vagy a vizsgázók vagy a vizsgáztató és a vizsgázó közötti párbeszéd lesz a teljesítménymérés alapja. Abban az esetben, ha egyszerre ketten vesztek részt a vizsgán, tehát egy másik vizsgapartnerrel kell közösen kommunikálj, akkor előfordulhat, hogy a vizsgáztató szemében a megítélésünk és teljesítményünk függhet attól, hogy gyengébb vagy esetleg erősebb a partnerünk szóbeli kommunikációja – ezt van aki kifejezetten hátrányosnak gondolja, van aki pedig előnyösnek. Az hogy ki lesz veled bent vizsgatársként, teljes mértékben az adott nyelvvizsga követelményeitől függ (akad olyan vizsga például, ahol előzetes egyeztetés alapján, te választhatod ki a vizsgapartnered).

 

Beszélgetőpartnertől független számíthatsz irányított beszélgetésre, egy kapott szituáció eljátszására, képleírásra vagy a felsoroltak mindegyikére. Olyan vizsgatípus is akad, ahol egy kapott témából a helyszínen kell majd megadott időre kidolgozz egy kisebb anyagot, majd ezt ismertetve a vizsgabiztosokkal, prezentációt tartanod.

 

A hallott szövegértés mindenhol egy kaptafa. Lejátszanak egy hangfelvétel, neked meg kezdened kell valamit vele. Válaszolsz a kérdésekre egy két mondatban, eldöntöd, hogy az állítás igaz vagy sem vagy épp kiegészíted a kiegészíteni valót és ennyi. Elsőre ijesztőnek tűnhet a magnóhallgatásos vizsgarész, azonban ne ess kétségbe, ha elsőre nem értettél meg kristálytisztán minden részletet a hallott szövegből. Vizsgától függően kétszer vagy háromszor lesz lehetőséged újrahallgatni ugyanazokat a szövegrészeket, és hidd el, hogy másodjára hallgatva már sokkal barátságosabbnak és érthetőbbnek fog hangzani, amit te elsőre valamiféle szöveg katyvaszként értelmeztél. Sőt mi több, van olyan nyelvvizsga központ, ahol már a magnóhallgatás előtt pár perccel átnézheted a kapott feladatokat, így felkészülhetsz arra, hogy a hallott szövegből leginkább mire érdemes fókuszálj.

 

angol alapfokú nyelvvizsga feladatok

 

Jobb lenne egyből egy C típusú nyelvvizsga?


Ha célod a sikeres egyetemi felvételi vagy a külföldi munkavégzés, akkor előbb utóbb eljön az ideje a B2 komplex nyelvvizsga (középfokú C típusú) megszerzésének is. Az alapfokú nyelvvizsga megugrásával megfelelően bemelegíthetsz a következő nagy megmérettetésre. A vizsga körülményei itt annyiban változnak, hogy mind szóban, mind írásban egyszerre kell remekelned. Az egyszerűbb példaszövegeknél jól megszokott kommunikációs vonalba pedig egy csavar kerül. A könnyű, rövid tőmondatokat felváltják a kifejezésekkel tűzdelt összetett, többsoros mondatok.

 

Az angol alapfok elsajátítása után, ha már kívülről-betéve tudod az angol alapfokú nyelvvizsga feladatok minden csínját-bínját, és szinten lépve B2 komplex nyelvvizsgára teszel szert, akkor már hivatalosan is igazolni tudod a biztos nyelvtudásod. Ezen kívül ne felejtsük el, hogy a fináléban csak így kaphatod meg majd a hosszú évek munkájának gyümölcsét: az egyetemi diplomádat. Tudtad? 2020-tól már csak akkor léphetsz be az Alma mater kapuin, ha egy B2 komplex nyelvvizsgát tartasz tarsolyodban. Amíg ez nem érkezik el, addig pedig hatalmas előnyt jelent majd neked az egyetemi felvételi pontszámítása során.

 

 

Az A típusú nyelvvizsga és B típusú nyelvvizsga együtt C típusúnak felel meg?


Teljesen jogszerű kérdés! Logikus a feltételezés, hogy ha külön tetted le az írásbeli és szóbeli vizsgarészeket, azaz két külön vizsgapapírral rendelkezel, akkor az együttesen egy komplex C típusú nyelvvizsgának felel meg. Azonban figyeljünk oda rá, hogy ez nem minden esetben van így! A nyelvvizsgák összevonásának folyamata nem történik meg automatikusan, így ha szükségeltetik és valaki így kéri tőled, akkor egy kérelmet kell benyújtanod a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központhoz (www.nyak.hu). A szabályok azonban ezzel kapcsolatban elég gyakran változnak, így ha ilyen helyzet állna elő, érdemes alaposan áttanulmányoznod a weboldalukat az aktuális tényállásról.

 

A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ weboldalán lévő kijelentés egyébként így szól:

 

„Ugyanazon nyelvű, szintű szóbeli és írásbeli típusú vizsgabizonyítványok együttesen a komplex nyelvtudást igazoló vizsgabizonyítvánnyal lehetnek egyenértékűek, függetlenül a két vizsga között eltelt időtől és a vizsga helyéül szolgáló vizsgaközponttól.”

 

Az ilyen esetek és a halomnyi beadandó dokumentum elkerülésére, ha elég felkészültnek érzed magad, jobb megelőzni a bajt és rögvest egy komplex vizsgán mérettetni meg magad!

 

 

Nézd meg, milyen nyelvvizsgákra készítünk fel!

 

 

Szakmai nyelvvizsga: megéri?


Ha az alapok már jól mennek és az általános témákban már úgy érzed kimerítetted angoltudásod, akkor eljött a szakmai nyelvvizsga ideje. A globalizáció és a profitorientált gondolkodás óriási változásokat idézett elő a munkaerőpiacon, így egyre fontosabbá válik az idegen nyelvek adott szakmához illő, magas szintű művelése.  A szakmai nyelvvizsga letételéhez feltétlenül szükséges egy általános középfokú nyelvtudás ismerete, hiszen egyrészt középfokról van szó, másrészt, ha az ember nem ismeri az adott nyelvet, hogyan is tudná elsajátítani annak szaknyelvi elemeit?

 

Szakmai angol nyelvvizsga főleg azoknak jön kapóra, akik nemzetközi környezetben képzelik el magukat a jövőben vagy komolyabb érdeklődést mutatnak a közgazdaság, a nemzetközi gazdálkodás világa iránt. Ahhoz, hogy közgazdásszá vagy épp gazdasági mérnökökké képezhesd ki magad gazdasági diplomára, a diplomához pedig többnyire szakmai nyelvvizsgára van szükséged. Az ilyen irányú egyetemeken és főiskolákon, legalább egy, máshol pedig két szakmai nyelvvizsga nélkül búcsút inthetünk a diplománk megkaparintásának. Ezt a legtöbb helyen nem lehet mással kiváltani, viszont néhány egyetemnek elegendő, ha az általános felsőfokú nyelvvizsga papírunk meglobogtatjuk, azonban ennek megszerzése kissé nehézkesebben mehet végbe, mint megtanulni pár szakmai témakört és az arra épülő szókincset.

 

Mi benne a legjobb? Az, hogy itt a témakörök egy szűkebb halmazból kerülnek ki. Éppen ezért elég csak 8-15 témakör szókincsével edzeni elméd és memóriád, hogy sikeres vizsgát tehess, így egyszerűbb, mint egy általános nyelvvizsgára való felkészülés. Ugye, hogy mennyivel jobb, mint egy általános nyelvvizsga, ahol szinte bármilyen témával szembetalálhatod magad? Ráadásul kiváltható vele a felsőfokú általános nyelvvizsga is, így ennek birtokában a diplomára áhítozók nyugodtan hátradőlhetnek majd!

 

Csak annyi a dolgod, hogy lenyomj egy 3 perces kiselőadást, fejtsd ki a véleményed 150 szóban és írj meg egy hivatalos levelet. Előfordulhat, hogy fordítanod is kell, de itt szótárhoz is nyúlhatsz.

 

Tudod melyikre menj, de elkélne még egy kis segítség a felkészülésnél? Gyere hozzánk és vértezd fel magad a leghasznosabb szófordulatokkal!


címkék: